Historiek

Vlaanderen telt op vandaag 17 regionale landschappen

 

Het Regionaal Landschap IJzer & Polder (RLIJP) is opgericht in oktober 2004 en bestond toen uit een samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen en de zeven gemeenten Alveringem, Diksmuide, Houthulst, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge en Veurne. In 2008 kwam daar ook de gemeente Koekelare bij.

Op 1 juli 2008 werd het Regionaal Landschap IJzer & Polder officieel erkend door de Vlaamse Regering. De voorlopige erkenning ging in op 1 juli 2008 en gold voor een periode van drie jaar. Op 1 juli 2011 erkende Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege het Regionaal Landschap IJzer & Polder definitief.

Het werkingsgebied is 59.129 hectaren groot en telt 74.703 inwoners. Dit komt neer op 1,3 inwoners per ha, waarmee het Regionaal Landschap IJzer & Polder meteen het dunst bevolkte regionaal landschap van Vlaanderen is. Kenmerkend voor het gebied zijn een typisch polderlandschap, de cultuurhistorische waarde en grote mogelijkheden voor natuurontwikkeling, natuurgerichte recreatie en toerisme.